Hittewerende kleding wordt over het algemeen toegepast voor degenen die in een giftige omgeving werken. Het wordt gebruikt om werknemers te beschermen tegen blootstelling aan straling en radon.

Er zijn twee soorten hittebeschermende kleding: kogelvrije vesten en niet-geweven kleding. De eerste is meestal erg dun en ontworpen om het lichaam te beschermen, terwijl de laatste is gemaakt van synthetisch materiaal en bedoeld is om de huid te beschermen.

Uniforme kogelvrije vesten zijn ontworpen om een ​​persoon te beschermen tegen alle vormen van straling. Dit type bescherming werd gebruikt op werkplekken en in kerncentrales. Dit type bescherming is geschikt voor de meeste situaties.

Echter, niet alle straling of chemicaliën kunnen door dit type bescherming worden beschermd. Als het lichaam bijvoorbeeld van lood is gemaakt, kan hittebeschermende kleding die is ontworpen om tegen straling te beschermen, het lichaam niet beschermen.

Het volgende type bescherming is niet-geweven of lichtgewicht kogelvrije vesten. Het is gemaakt van lichtgewicht synthetische materialen die een effectieve stralingsafscherming bieden. Het voordeel van dit type kogelvrije kleding is echter dat het de beweging van een persoon niet beperkt.

Dit type hittebeschermende kleding is niet zo effectief als een uniforme kogelvrije vesten. Het beste is dat het niet telkens opnieuw hoeft te worden aangebracht als het lichaam vuil wordt. Bovendien is het veel gemakkelijker aan te trekken dan een uniform.

Een ander voordeel van dit type kleding is dat het de drager stralingsbescherming biedt. Dit type bescherming is het meest effectief bij gebruik in besloten ruimtes zoals een kerncentrale.

Het kan voor de werknemers in een afgesloten ruimte behoorlijk gevaarlijk zijn als ze niet de stralingsbescherming kunnen krijgen die ze nodig hebben. De beperkte hoeveelheid stralingsbescherming die dit type kogelvrije vesten biedt, kan ernstige gezondheidsproblemen en verwondingen veroorzaken.

Een arbeidsongeval kan overal in de werkomgeving voorkomen. Daarom is het belangrijk dat een werknemer goed wordt beschermd tegen zowel fysieke als biologische gevaren.

Naast de bovengenoemde soorten kleding zijn er andere soorten kleding die kunnen worden gebruikt om de werknemer te beschermen tegen fysieke en biologische gevaren, maar die het nadeel hebben dat ze niet in staat zijn volledige bescherming tegen schadelijke straling te bieden. Dit soort kleding omvat oorbeschermers, gasmaskers, een veiligheidsbril en chemisch bestendige handschoenen.

Een werknemer loopt risico wanneer hij wordt blootgesteld aan een gevaarlijke stof omdat deze niet in zijn of haar werk zit en waarschijnlijk aanwezig is in zijn werkgebied. Daarom moet een werknemer altijd voorzichtig zijn bij het gebruik van dit soort beschermende kleding.

Kleding die niet goed past of ontworpen is om een ​​persoon te beschermen tegen zowel fysieke als biologische gevaren, zoals verwarming of airconditioning, kan op korte of lange termijn gezondheidsproblemen veroorzaken. Hittebeschermende kleding beschermt een persoon tegen de effecten van zowel biologische als thermische blootstelling.