Op vakantie naar Madrid in de vorm van een stedentrip, dat klinkt toch heerlijk? Madrid is de hoofdstad van Spanje en ligt redelijk centraal in het land. Anders dan andere populaire vakantie bestemmingen als Barcelona en Malaga (in Andalusie) ligt dit dus niet aan de zee. Toch is Madrid een fantastische vakantie bestemming en zeker als stedentrip.

Weer

Allereerst het weer. Doordat Madrid in het midden van Spanje ligt, heerst er een landklimaat. Dit betekent zeer warme zomers en soms Siberische winters. De zomer duurt echter een stuk langer dan in Nederland. Vanaf medio maart tot medio oktober kun je temperaturen boven de 20 graden verwachten. Hierdoor is het voorjaar en najaar eigenlijk de perfecte periode om Madrid te bezoeken. Zelf zijn we begin Augustus een keer een week naar Madrid geweest, het was destijds bijna 40 graden maar nog steeds erg goed te doen. Doordat de zomer in die periode op zijn piek zit, is er veel minder toerisme. Hierdoor heb je lagere prijzen, terwijl de hitte goed te dragen is. Op terrassen in Madrid hangen namelijk overal sprays die een mist van water verspreiden. Dit samen met flinke ventilatoren is het heerlijk vertoeven op de terrassen.

Een ander voordeel van midden in de zomer naar Madrid op vakantie gaan, is dat je volledig op kunt gaan in de Madrileense cultuur. Dit betekent tussen 14:00-16:00 siësta, daarna een glas sangria met tapas en laat op de avond (na 22:00) lekker avondeten.

Bijzondere bestemmingen

Zelf vinden we het paleis altijd een bijzondere bestemming in Madrid. Het is daadwerkelijk de woning van de koning, waar je op gezette tijden uitgebreid kunt rondlopen. Ook is er een fantastisch uitzicht vanaf het paleis over de tuinen en loop je zo terug naar Plaza Mayor voor een heerlijk hapje en drankje.

Een andere aanrader zijn de parken. In de zomer lekker een kleedje mee en tussen de Madrilenen in het park relaxen en lekker een boekje lezen. Shoppen doe je in de avonduren, zeg tussen 19:00 – 22:00. Het is dan al een stuk koeler en praktisch alle winkels zijn in Madrid alle dagen van de week tot 00:00 geopend.

Een andere absolute aanrader is de overkapte Mercado de San Miguel. Een foodhall die al tientallen jaren bestaat en vrij recent volledig is opgeknapt. Een heerlijke plek waar je alles wat lekker is aan Spanje verzamelt vindt. Van olijven tot sangria tot alle soorten tapas en pincho’s. Wat ons betreft de must see tijdens een stedentrip Madrid.

madrid